Blogg Hverdag

Do you speak English?

25.08.2015

DAGENS SPRÅKBARRIERE

Hver sommer kryr det av turister i Oslo by, fra alle land og kontinenter. Vi har alt i fra franskmenn, italienere, spanjoler, asiatere, amerikanere og tyskere innom jobben daglig, som handler. Ved flere anledninger fører vi (kunden og jeg) faktisk hele dialoger gjennom Google Translate. Dette fordi at de rett og slett ikke kan snakke eller forstår engelsk. Men i det siste så er det noe jeg har tenkt en del over, og det er at de fleste (ja, det er nesten ikke langt ifra alle) kundene spør oss på bak kassen på forhånd; «Do you speak English?»

Dette får meg til å tenke. Er det slik at turister oppfatter oss nordmenn som et folkeslag som ikke kan engelsk, i noen som helst grad? At vi er avhengig av kroppsspråk for å kunne gjøre oss selv forstått? At de faktisk da kommer inn til for eksempel meg på apoteket, og faktisk må spørre meg på forhånd om jeg kan engelsk, før de kan handle? For mitt inntrykk av oss nordmenn er at vi er ganske så gode i engelsk. Eller tar jeg helt feil? (og se bort i fra få eksempler som Petter Solberg og Jens Stoltenberg)

Hva tenker dere? For min del som er ganske god i engelsk, så føler jeg faktisk en liten form for fornærmelse når det stadig er turister som spør meg; «Do you speak English?».. Jeg tenker litt inni meg selv; «Ehm. Ja? Selvfølgelig kan jeg engelsk?»  :p

 

dd.feature.language

 

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Julie 26.08.2015 at 11:13

    Norge er ikke et land med veldig stor høflighetskultur, men i veldig mange land oppfattes det som frekt å anta at andre kan snakke engelsk. Ja, det er et verdensspråk og ja, de aller fleste nordmenn snakker det relativt godt, men man vil heller først høre om det faktisk er så at man forstår engelsk i stedet for å gjøre personen bak kassen eller på gaten forlegen fordi den ikke forstår. Det er rett og slett bare slik man er oppdratt, og de aller aller fleste gjør det kun for å være høflige og ikke dumme ut noen 🙂

    • Reply Julie 26.08.2015 at 11:16

      PS: Det er hakket verre å stå der født og oppvokst i dette landet, med brune øyne, men med norske foreldre og få spørsmålet «snakker du norsk?»

    Leave a Reply