Blogg Hverdag

Ikke bruk punktum når du sender melding!

02.07.2015

ENDELIG! 
Nå har det kommet en bekreftelse på det jeg alltid har ment. Ikke bruk punktum når du sender melding! Jeg kom akkurat over en artikkel på Buzzit via Facebook om akkurat dette!

Jeg har hele tiden syns at bruk av kun punktum ofte (ja nesten alltid), oppleves som negativt, kaldt og surt. Eksempelvis;
-Hei! Jeg blir litt forsinket i dag. Men vi sees snart! 🙂
-Ok. 

Det er jo helt forferdelig, og ikke minst, kjedelig! Jeg har så lenge jeg kan huske brukt smileys, utropstegn, eller bare droppet punktum når jeg tekster/skriver meldinger. Når jeg har motatt slike «Ok.» meldinger som nevnt ovenfor, har en automatisk tanke vært; «Damn, hvorfor er hun/han så sur a?/Sa jeg noe feil?»
Jeg liker ikke tanken på at noen skal tro jeg er sur, når jeg absolutt ikke er det. Og i tillegg, så er det jo bare koselig med en liten smiley, eller hva? : )
Så at det nå er kommet en forklaring på dette er fantastisk bra! Kanskje folk blir litt mer bevisste på det nå? Håper da det. (Avsnittet under tatt fra Buzzit)

*Lingvistikkprofessoren, Mark Liberman, ved Universtity of Pennsylvania forklarer det til New Republic:

– I verdenen av teksting og direktemeldinger er det vanlig praksis å avslutte en melding kun ved å slutte å skrive, uten å bruke et punktum. I en slik situasjon vil det å velge å bruke et punktum ha en større mening enn bare å avslutte en melding fordi mottakeren av meldingen må finne ut hvorfor du faktisk har satt et punktum.

Forskere ved American University har også forsket på fenomenet med hvor mye mer et punktum betyr i dag enn det gjorde før tekstingens alder.

De konkluderte med at college-studenter kun brukte tegnsetting som punktum når de ønsket å fremheve eller understreke et poeng, en idé eller for å vise bestemte følelser (negative i denne sammenhengen).

Vi kan jo ta et enkelt eksempel:

Ok! 

Sammenlignet med:

Ok. 

Ved å bruke et utropstegn viser man entusiasme og virker positivt innstilt, mens ved å bruke et punktum virker man sur eller irritert.

Så korrekt grammatikk betyr altså ikke alt i den moderne verden. Vær varsom med punktumene dine om du ikke vil at mottakeren av meldingen din skal feiltolke tonen din.

SO, there you have it folkens! Slutt og bruk punktum! Bruk smileys, og gjerne flere av dem! Da blir vi alle glade. Hvertfall jeg! 
Ha en strålende dag folkens! Så snakkes vi plutselig! 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply