DAGENS SPRÅKBARRIERE

Hver sommer kryr det av turister i Oslo by, fra alle land og kontinenter. Vi har alt i fra franskmenn, italienere, spanjoler, asiatere, amerikanere og tyskere innom jobben daglig, som handler. Ved flere anledninger fører vi (kunden og jeg) faktisk hele dialoger gjennom Google Translate. Dette fordi at de rett og slett ikke kan snakke eller forstår engelsk. Men i det siste så er det noe jeg har tenkt en del over, og det er at de fleste (ja, det er nesten ikke langt ifra alle) kundene spør oss på bak kassen på forhånd; «Do you speak English?»

Dette får meg til å tenke. Er det slik at turister oppfatter oss nordmenn som et folkeslag som ikke kan engelsk, i noen som helst grad? At vi er avhengig av kroppsspråk for å kunne gjøre oss selv forstått? At de faktisk da kommer inn til for eksempel meg på apoteket, og faktisk må spørre meg på forhånd om jeg kan engelsk, før de kan handle? For mitt inntrykk av oss nordmenn er at vi er ganske så gode i engelsk. Eller tar jeg helt feil? (og se bort i fra få eksempler som Petter Solberg og Jens Stoltenberg)

Hva tenker dere? For min del som er ganske god i engelsk, så føler jeg faktisk en liten form for fornærmelse når det stadig er turister som spør meg; «Do you speak English?».. Jeg tenker litt inni meg selv; «Ehm. Ja? Selvfølgelig kan jeg engelsk?»  :p

 

dd.feature.language